top of page

Η φάρμα

Karimalis Ikarianwine

Είμαστε ένα αγροτουριστικό κέντρο όπου μικρές παρέες φιλοξενουμένων διαμένουν σε δύο παραδοσιακά αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια απέναντι από το οινοποιείο, μέσα σε ένα πιστοποιημένο βιολογικό αμπελώνα. Στους φιλοξενούμενους και τους επισκέπτες προσφέρονται γεύματα παρασκευασμένα με βιολογικά υλικά από τους κήπους μας και τα ζώα μας. Η εγκατάσταση υποστηρίζεται από πολλές οικολογικές εφαρμογές που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας και από συστήματα ανακύκλωσης και παραγωγής ήπιων μορφών ενέργειας.

Το κτήμα έχει συνολική έκταση 50 περίπου στρεμμάτων. Εκτός από τους αμπελώνες σε διαφορετικές τοποθεσίες υπάρχουν ελιές, φρουτόδεντρα, λαχανόκηπος και μικρή φάρμα ζώων και πουλερικών. Όλες οι καλλιέργειες και γεωργικές δραστηριότητες είναι πιστοποιημένες από τον οργανισμό βιολογικής γεωργίας ΔΗΩ.

Το βασικό μας προϊόν είναι το κρασί και οι βασικές μας υπηρεσίες η διαμονή, τα γεύματα και οι γευσιγνωσία.  Εκτός από το κρασί υπάρχουν κι άλλα διαθέσιμα προϊόντα, ανάλογα με την εποχή, όπως φρούτα, μαρμελάδες, πετιμέζι, βότανα κλπ. Αλλά και στις βασικές μας υπηρεσίες μπορεί κανείς να προσθέσει μαθήματα μαγειρικής καθώς και συμμετοχή σε αγροτουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, πεζοπορία, τοξοβολία, πολεμικές τέχνες και παραδοσιακοί χοροί.

Λεξιλόγιο με ενδιαφέρον: Στον αγροτουρισμό φιλοξενούμενος είναι εκείνος που διαμένει στο κατάλυμα. Η λέξη τουρίστας δεν χρησιμοποιείται. Τέλος επισκέπτης είναι εκείνος ο όποιος θα έλθει για κάποια ημερήσια δραστηριότητα χωρίς να διανυκτερεύει.

Το κτήμα μας χρονολογείται στα 500 χρόνια πριν. Εκτός από τα πέτρινα σπίτια διατηρούμε και δύο πετρόμυλους, έναν μικρό για τα δημητριακά και ένα μεγάλο για την παραγωγή ελαιόλαδου. Επίσης διατηρούμε και το «πέταλο» που είναι το παλιό πατητήρι φτιαγμένο από πέντε ογκώδης πλάκες γρανίτη, όπου οι πρόγονοί μας για εκατοντάδες χρόνια έφτιαχναν το κρασί. Ένα από τα δωμάτια μας που διατίθεται για διαμονή των επισκεπτών στη φάρμα ήταν το παραδοσιακό 'πυθοστάσι', το λεγόμενο κατώγι, που είναι συνήθως ημιυπόγειο δωμάτιο. Στο δωμάτιο αυτό έχει μεγάλα πήλινα δοχεία στα οποία γινόταν η ζύμωση και η συντήρηση του κρασιού, καθώς αυτά είναι φυτεμένα στο χώμα έτσι ώστε να διατηρείται χαμηλή θερμοκρασία.

bottom of page